جزئيات مفاد تحریم‌های احتمالی علیه رژیم  


دويچه وله  : بحث بر سر تصویب چهارمین قطعنامه‌ی تحریم ایران آغاز شده است. طرح‌های پیشنهادی کنونی از تحریم‌های احتمالی در عرصه‌های وسیعی، از جمله بانک‌ها، شرکت‌ها و افراد وابسته به سپاه و بخش‌های انرژی حکایت دارد. به گزارش خبرگزاری  رویترز، قدرت‌های غربی سرگرم بحث و تبادل نظر بر سر  چهارمین قطعنامه‌ی تحریم ایران در مقابله با برنامه‌ی هسته‌ای این کشور هستند و فرانسه سعی دارد، گام‌های شدیدی علیه بخش انرژی ایران برداشته شود.

 

در این میان روسیه خاطرنشان ساخته که با تحریم‌های جدید علیه ایران مخالفت نخواهد کرد. اما موضع چین هنوز نامشخص است.

 

دیپلمات‌ها می‌گویند، ایران با آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم غرب را به تحریم‌های جدید واداشته است.

 

چه کسی از تحریم بیشتر ایران حمایت می‌کند؟

 

آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در زمینه‌ی تصویب چهارمین قطعنامه‌ی تحریم ایران به تبادل نظر پرداخته و ابراز امیدواری کرده‌اند که روسیه و چین نیز از این اقدام حمایت کنند.

 

روسیه و چین که روابط سودآور تجاری با ایران دارند در باره‌ی تصویب سه قطعنامه‌ی نخست تحریم ایران از خود تعلل و بی‌میلی نشان داده‌اند.

 

مقام‌های رسمی غربی می‌گویند، روسیه شکیبایی خود را نسبت به تهران از دست داده است، اگر چه که شاید در برابر برخی از اقدام‌های تحریمی مانند تحریم بخش انرژی ایران از خود مقاومت نشان دهد.

 

موضع چین، نقطه‌ی مبهم چهارمین دور تحریم ایران

 

برخی تحلیل‌گران سکوت چین را به معنای عدم مخالفت احتمالی با تحریم ایران تلقی کرده‌‌‌اند.

 

دیپلمات‌ها تصریح کرده‌اند، به تلاش خود برای جلب رضایت چین ادامه خواهند داد، هر چند که شاید لازم باشد برای جلب این رضایت برخی از اقدام‌های تحریمی را تعدیل کنند.

آنها می‌گویند، در صورتی که چین به قطعنامه رأی منفی یا حتی رأی ممتنع دهد این اقدام می‌تواند از سوی تهران به وجود شکاف در قدرت‌های بزرگ تلقی گردد.

 

بحث در باره‌ی تحریم‌ها در چه مرحله‌ای است؟

 

فرانسه و آمریکا پیش‌نویس‌های غیر رسمی جداگانه‌ای برای تحریم ایران تدارک دیده‌اند. آنها اینک سرگرم بحث و تبادل نظر با بریتانیا و آلمان بر سر این پیش‌نویس‌ها هستند و تلاش دارند روسیه را نیز در جریان این بحث‌ها بگذارند.

 

در صورتی که فرانسه‌‌، آمریکا، بریتانیا و آلمان به توافق برسند بحث با روسیه و چین نیز آغاز خواهد شد. پس از آن پیش‌نویس برای تصویب به نیویورک خواهد رفت.

 

تحریم‌‌ها شامل چیست؟

 

خبرگزاری رویترز با استناد به رئوس پیش‌نویس‌های پیشنهادی آمریکا و فرانسه می‌گوید، تحریم‌های بعدی شامل این اقدام‌های احتمالی است:

 

ـ تهیه‌ی فهرست سیاه از بانک مرکزی و چند بانک دیگر بزرگ ایران،‌شامل بانک‌های ملی‌و صادرات (بانک سپه هم‌اکنون در فهرست سیاه قرار دارد) به خاطر حمایت مالی از برنامه‌ی هسته‌ای و موشکی ایران

 

ـ وسعت بخشیدن به فهرست سیاه مقام‌ها و شرکت‌های ایرانی که شامل تحریم‌ سفر به خارج و انسداد دارایی ‌شده‌اند، با تمرکز بر روی اعضای سپاه پاسداران و شرکت‌های تحت کنترل آن

 

ـ تهیه‌ی فهرست سیاه برای شرکت‌های کشتی‌رانی

 

ـ وسعت بخشیدن به تحریم‌های اعمال شده توسط سازمان ملل بر روی صادرات تسلیحات از ایران و ضمیمه کردن تحریم واردات اسلحه به کشور

 

ـ فرانسه پیشنهاد کرده است که بخش انرژی ایران هدف قرار بگیرد و فروش تجهیزاتی که ممکن است به ایران در افزایش تولیدات نفتی کمک رساند تحریم و فروش بنزین به ایران محدود شود.

 

ـ تحریم سرمایه‌گذاری‌های جدید در بخش تکنولوژی تولید گاز طبیعی مایع

 

تحریم‌های خارج از چارچوب سازمان ملل

 

آمریکا تحریم‌های جامعی علیه ایران طرح‌ریزی کرده است. اروپا نیز ممکن است تجارت خود با ایران را کاهش دهد.

 

آلمان، فرانسه، بریتانیا و دیگر کشورهای عضو اتحادیه‌ی اروپا گفته‌اند که اروپا ممکن است خارج از چارچوب سازمان ملل خود برای تحریم بیشتر جمهوری اسلامی وارد عمل شود.

 

این امکان وجود دارد که برخی از کشورهای اروپایی با تشدید تحریم ایران مخالفت کنند. دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند، پس از تصویب چهارمین قطعنامه‌ی تحریم ایران در سازمان ملل شرایط برای رسیدن به توافق در درون ۲۷ کشور عضو اتحادیه‌در این زمینه آسان‌تر خواهد شد.

 

زمان آغاز تحریم‌ها؟

 

دیپلمات‌های غربی ابراز امیدواری کرده‌اند که توافق بر سر مواد قطعنامه‌ی جدید در میان شش قدرت درگیر در مناقشه‌ی هسته‌ای با ایران تا آخر فوریه به دست آمده و قطعنامه در پایان ماه مارس در شورای امنیت به تصویب برسد. اما دیپلمات‌های سازمان ملل، این جدول زمانی را با توجه به مواضع چین بسیار خوش‌بینانه تلقی کرده‌اند.